Sügisene pärastlõunaseminar Tallinna Ülikoolis

8. novembril 2019 kl 13-17 toimus Tallinna Ülikooli ja Eesti Rootsi Keele Õpetajate Seltsi koostöös pärastlõunane seminar Tallinna Ülikoolis (Mare õppehoone, ruum M-649 6. korrusel, riided anda riiehoidu Astra õppehoones).

Programm

13.00 Tervituskohv
13.30 – 15.00 Rootsi täna. Christer Tegemo, õpetaja, Billströmska folkhögskolan
15.15 – 16.45 Inspiratsiooniettekanne/töötuba õppematerjalidest rootsi keele kui teise keele õpetamisel. Elo Henn, SFI, Hermods AB direktor.
16.45 – 17.00 Kokkuvõtted.

Christer Tegemo (Billströmska FHS) rääkis meile kõige tulisemates aruteluteemadest, mis on hetkel Rootsis aktuaalsed. Algatuseks võttis ta paari sõnaga kokku viimaste riigipäevavalimiste tulemused ja valitsuse moodustamise printsiibid. Esmakordselt maailmavaateliselt erinevad parteid hakkama valitsuses koostööd tegema, kuna SD-ga ei soovita koostööd teha. Samas on arvud ja protsendid kõnekad – piisab ühest riigipäevaerakonnast, kes hakkaks nendega koostööd tegema, kui võiks tekkida uus valitsus. Kõige aktuaalsemad teemad, mille Christer Tegemo välja tõi, mida ta vaagis ning millele erinevaid vaatenurki pakkus, olid:

  • kliima;
  • sisseränne;
  • riigi võlg vs heaolupoliitika;
  • julgeolek riigis: plahvatused ja õhkimised;
  • koolisüsteem.

Elo Henn (SFI Hermods AB) oli seltsile tuttav juba kevadisest seminarist. Seekord olime palunud tal tutvustada erinevaid keeleõppe materjale. Elo saabus kohale suure ja raske kohvriga. Sissejuhatuseks arutlesime pisut teemal, kui palju keegi õpikut kasutab – peamise vahendina, abivahendina või ei kasutagi. Ta näitas meile ka intervjuusid õpetajate ja õpikute autoritega, kus nemad rääkisid õpikute kasutamisest – nii poolt kui vastu. Elo tutvustas meile paljusid õpikud ja veebilehti, kust leiab vastavatele õpikutele veebitoeharjutusi, videoid jms. Muuhulgas viitas ta meie vanale tuttavale kreativpedagogik.se lehele, kus oli siiski ka üllatusi. Materjalide küllus turul võtab silme eest kirjuks, ka Elo kokkuvõtte järel, kus ta tutvustas materjale, mis talle või tema kooli õpetajatele sobivad, oli nimekiri olemasolevatest huvitatavates materjalidest üsna pikaks kasvanud. Sellegipoolest oli ettekanne väga inspireeriv. (Mõned nimetatud materjalidest: Gilla svenska, Språkvägen, Svenska i fokus, Vardagssvenska, På spåret, Svenska dag för dag, På tapeten, Vägen till Sverige, Vi ses! Vi hörs!, Goda grunder, Snacket går vidare, Ordbildning från grunden, Klara ordtest, Språklära. Partikelverb, Svenska till max, Se upp! (partikelverb), Sagor och sanningar, Torun Eckerbomi Etablera sarjast Tala jne. Eraldi tõi ta välja oma lemmiku Anna Tebelius Bodini raamatu Vad varje pedagog bör veta oma hjärnan, inlärning och motivation“).

Seminari järel nautisime maitsvat õhtusööki restoranis Farm.

Täname korraldajat Kristiina Levorato-Tedremaad!

This post is also available in: Svenska (Swedish)