Ainevõistlus 2019 Pärnus

Esmakordselt toimus Pärnus rootsi keele ainevõistlus. Ettevõtmine leidis aset reedel, 15. märtsil 2019 ja sellest võttis osa 42 õpilast viiest erinevast koolist.

Ainevõistlust on korraldatud rootsi keelt õppivatele gümnasistidele aastast 2013 ja seega oli sel aastal toimunu seitsmes kord. Varem on ainevõistlust korraldatud Gustav Adolfi Gümnaasiumis, Noarootsi Gümnaasiumis, Tartu Ülikoolis ja Tallinna Ülikoolis. Sedapuhku jõudis järg Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi kätte.

Igal aastal on ainevõistlusel erinev teema, näiteks nagu Eesti ja Rootsi suhted, Rootsi kultuurigeograafia, muusika ja film ning sel aastal oli teemaks tuntud rootslased. Küsimusi oli tänavu 24.

Võitjad 2019 olid järgmised:

Karol-Liis Loik ja Maria AksiimI koht, 24 p, Gustav Adolfi Gümnaasium

Madli Valgma ja Toomas Oskar KahurII-III koht, 21 p, Vanalinna Hariduskolleegium

Mihkel Annus, Hanna Maria Laaspere, Katarina Siegelinde Schultz – II-III koht, 21 p, Tallinna Saksa Gümnaasium

Kärt Kaasik-Aaslav ja Hanna Mägi – IV koht, 19 p, Vanalinna Hariduskolleegium

PALJU ÕNNE!!!

Ettevõtmist korraldas ERKOS (Rootsi Keele Õpetajate Selts) koostöös Rootsi saatkonnaga Tallinnas, institutsiooniga Riksföreningen Sverigekontakt, seltsiga SOV ja kooliga Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasium.

Oleme tänulikud meie toetajatele!

Kai Sommer
ERKOS juhatuse liige

Ämnestävlingen i svenska för estniska gymnasieelever

Sammanfattning av Inna Rosar, styrelsemedlem i ERKOS

Selle aasta ainevõistlus oli järjekorras seitsmes ning selle korraldas sedapuhku Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasium. Ainevõistlus toimus 15. märtsil 2019 ja selle aasta teemaks oli “Tuntud rootslased”. Osalenud 42 õpilast olid viiest koolist: Tallinna Saksa Gümnaasium, Vanalinna Hariduskolleegium, Gustav Adolfi Gümnaasium, Noarootsi Gümnaasium ja Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasium.

Üritusest kujunes intensiivne päev koos informatiivse võistlusega, Rootsi toidu ja jookide, laulude ning tantsuga.

Direktor Andres Laanemets tervitas kõiki ja kõneles kooli 30-aastasest ajaloost ning traditsioonidest. Külalised, kes olid jaotatud väiksematesse gruppidesse, said koolis ringi vaadata. Pärast ringkäiku võis nautida maitsvat koolilõunat.

Juba teist korda korraldati ainevõistlus Kahoot!-i abil.

Rootsi Suursaatkond Tallinnas on olnud seltsi kauaaegne truu koostööpartner, aidates meil küsimusi ette valmistada ja varudes brošüüre Rootsi kohta, mida osalejatele jagada. Sel korral saatis oma tervitused Rootsi suhkrukookide näol kohvilauale lausa saatkonna kokk. Laualt ei puudunud ka päev jook – leedriõidemahl.

SOV Eesti esimees Gustav Hertsius kõneles Rootsi ja Eesti toidukultuuri erinevustest ja sarnasustest. Lisaks rääkis ta ka sellest, kuidas ise leedriõidemahla valmistada.

Lõpuks meelitas kooli vilistlane Regina Mänd kõik külalised rahvalaule laulma ja nende järgi tantsima, ise kõike samaaegselt viiulil saates.

Päeva lõpetas auhindade jagamine kõige tublimatele: auhindadeks olid rootsikeelsed raamatud, leedriõiemahl, Rootsi maiustused, seltsi pastapliiats, riidest kott ja diplom. Kõik osalenud said osaleja diplomi. Iga-aastane rõõmus päev oli otsa saanud ning kõik asusid rahulolevatena koduteele. Sai kohtutud vanade sõpradega ning kohatud uusi! Järgmisel aastal on teema ja koht uued, kuid traditsioon jätkub.

Eesti Rootsi Keele Õpetajate Selts tänav Riksföreningen Sverigekontakti toetuse eest!

This post is also available in: Svenska (Swedish)