Õppereis Gotlandile 6.-9. juuni 2019

6. juuni: Visby & Roma

Foto: Ruth Laidmets

Foto: Ruth Laidmets

Visby linnaekskursioon. Jalutuskäik läbi ajaloo. Visby vanalinn on olnud UNESCO maailmapärandi nimekirjas juba 1995. aastast saadik. Peaaegu iga hoone, vareme ja paiga kohta võib rääkida mõne loo või huvitava legendi. Aukonsul Riina Noodapera juhtimisel.

Sel päeval on programmis ka Rootsi lipupäeva pidustused ja üritused Roma asulas (cirka 20 km Visbyst). Aukonsul korraldab minibussi ning avab tausta, selgitab kombeid.

7. juuni : Solbergaskolani külastus + ekskursioon Lõuna-Gotlandile giidi juhtimisel

Külastus kooli Solbergaskolan Visbys ning Lõuna-Gotland kohaliku reisibüroo giidi ja bussiga.

Sudret – ekskursioon Lõuna-Gotlandile giidi juhtimisel

Foto: Guteinfo

Foto: Guteinfo

Följ med på en utflykt till öns södra spets! Söder om Visby passerar vi Högklint, en av Gotlands högsta klintar. Härifrån har ni en magnifik utsikt och ni får en fin vy över Visby. Turen går utmed den vackra västkusten, vi kan t ex göra ett stop vid Koviks fiskeläge i Sanda med ett fiskerimuseum. Djupvik hotell välkomnar er för lunch denna dag med underbar havsutsikt. Efter lunchen så fortsätter turen söderut utmed den vackra Ekstakusten med utsikt över Karlsöarna. Landskapet på södra Gotland är präglat av tusenårigt jordbruk, med gott om betesmarker för lamm, kor och hästar. Även idag är jordbruket en viktig näring på ön och gotländska matprodukter och lammskinn håller högsta kvalité. I Vamlingbo prästgård finns Lars Jonsson Museum, där visas ett stort urval originalkonstverk ur konstnärens egna samlingar och vi ordnar gärna en visning för er. Via den vackra vägen vid Kettelviken & naturreservatet Husrygg når vi Hoburgen vid Gotlands sydspets. Här på ”Sudret” kan vi bl.a. erbjuda besöksmål som Hoburgens fyr, Körsbärsgården, Holmhällars raukområde, Bottarve museigård eller Öja kyrka. Utifrån era önskemål om besök så planerar vi även in ett uppehåll för eftermiddagskaffe. Från Sudret tar vi sedan vägarna inåt landet hem till Visby. Om ni önskar så kan vi göra ett stop i ett vackert Gotlandsänge, i en gårdsbutik med lokala produkter eller hos någon av öns duktiga hantverkare Tid: 8h

8. juuni: Põhja-Gotland ja Fårö 

Riina Noodapera kirjeldus: Saare põhjaosa. Väskinde Gotlandsdelikatesser ja lambivabrik. Stenkyrka rataskalme, Tingstäde kirik ja maalune fort, Tingstäde järv ja kõik mis sellega seotud. Sealt edasi läbi Slite ja vaatame Eesti põgenike mälestusmärki, lubjakivikarjääri. Fårösundi poole. Lõunatame. Võib-olla jääb tee peale mõni tore talupood. Fårö saarele. Vaatame Fårö kirikut ja Bergmani hauda, teeme tiiru raukade piirkonnast läbi ja külastame Bergmancenterit teel linna poole tagasi. Teel tagasi Bro kiriku juures väikene stopp.

Foto: Tuukka Ervasti (imagebank.sweden.se)

Foto: Tuukka Ervasti (imagebank.sweden.se)

En heldagstur till vackra Fårö. Följ med oss i Ingmar Bergmans fotspår på vackra, vilda Fårö! Detta är en heldagstur till Fårö där du förutom den egenartade naturen och det omskrivna ljuset får höra den spännande historien om Ingmar Bergmans karriär som filmskapare. Vi besöker de kända raukfälten vid Langhammars och Digerhuvud, ett måste för både filmälskaren och den naturintresserade. Längs med vägen till & från Fårö kommer vi att göra ett par intressanta uppehåll där vi t ex kan besöka Bro Kyrka, en av öns nästan 100 medeltida kyrkor och Bungemuseet. Kulturhistoriska museet i Bunge är ett av Sveriges största friluftsmuseer med en stor samling gotländska byggnader och miljöer. Samlingen är uppbyggd kring tre gårdar, 1600-talsgården, 1700-talsgården och 1800-talsgården med hus och miljöer från Gotland. På Bungemuseet finns därutöver ett antal kulturhistoriskt intressanta äldre byggnader från den gotländska landsbygden som visar byggnadssätt och levnadsförhållanden före 1900-talet. På hemresan kan vi göra ett besök hos Skulpturfabriken där ni får träffa skulptören och formgivaren Stina Lindholm.

Meie endi luuletaja Anne kirjutas pärast reisi niimoodi:

Vallmoängen pryder vägen,
lamm som betar i ett fält.
Och så blåeld, helt säregen
under molnfri himlatält.

Väderkvarnens breda vingar
nuddar sommarvindens hand
som tar tag i fiskebåten,
sakta driver den mot land…

Anne Roovere

 

This post is also available in: Svenska (Swedish)